„Program v žabím duchu startuje v jedenáct hodin. Nejmenší návštěvníci se mohou těšit na různé hry a soutěže, které dětem přiblíží některé vlastnosti těchto obojživelníků,“ vysvětlila mluvčí zahrady Romana Bujáčková.

Akcí se zoo zapojila do mezinárodní kampaně v rámci republiky nazvané Žáby bijí na poplach. „Projekt pořádá Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií a snaží se upozornit na dramatický úbytek obojživelníků na naší planetě,“ vysvětlila Bujáčková.

V Lešné budou proto umístěny i tematické vzdělávací panely, v 15 hodin vyhlásí soutěž nazvanou Vyfoť si svou žábu a vyhodnotí vědomostní kviz připravený pro návštěvníky.

Souběžně se koná v neděli odpoledne další akce ke Dni Země ve zlínském Útulku pro zvířata v nouzi na Vršavě. Společné venčení psů z útulku začne ve 14 hodin pod názvem Pojďme v rytmu s hafany.

Hlavní akce ke Dni Země se ale odehrají v úterý v centru Zlína. „Od devíti hodin až do odpoledne se koná ekojarmark na náměstí Míru, kde také vystoupí hudební skupiny a žáci škol. Zároveň budou v parku u knihovny skauti pořádat různé soutěže pro děti,“ uvedla zlínská mluvčí Marie Masaříková.

Naznačila také další oslavy v průběhu příštího týdne. „Rodiče s dětmi mohou vyrazit také do přírody na páteční Netopýří výšlap na Stezce zdraví nebo na sobotní Pohádkový les na Podlesí, spojený s opékáním špekáčků,“ doplnila mluvčí.

Nikola Synek