Jejich příbuzní medvědi hnědí, kteří se vyskytují vBeskydech, naopak spí, ikdyž jen lehce. Často se totiž probouzejí, aby si opatřili potravu. „Naše rodinka medvědů ušatých, kterou tvoří samec Ríša, samice Julischka a jejich potomek, na rozdíl od svých příbuzných ve volné přírodě spát nemusí. Zimní spánek totiž vůbec nepotřebuje,“ uvedla mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková.

Hlavním důvodem, proč někteří medvědi spí a jiní ne, je podle ní nabídka potravy. „Ve volné přírodě žije medvěd ušatý na rozsáhlém území od tropického Vietnamu až po nehostinnou Sibiř. Teplé oblasti nabízí dostatek jídla po celý rok, medvědi proto spát nemusejí. Na chladném severu je to ovšem nutnost,“ vysvětlila Bujáčková.

Lešenští medvědi se však ničeho takového obávat nemusejí. Zatímco totiž jejich příbuzní vAsii zalézají spříchodem prvních chladných dní do dutin stromů a uléhají kdlouhému spánku, oni mají vystaráno. „Každý den dostávají své oblíbené pochoutky, například ovoce, zeleninu, chleba, piškoty, jogurty či kompoty,“ vyjmenovala mluvčí.

Ani volně žijící samice medvědů ušatých si však na rozdíl od svých samčích protějšků vzimě příliš neodpočinou. „Vlednu až únoru přivádějí na svět mláďata. Oty pak pečují další dva roky,“ uvedla. Brloh opouští matka se svými potomky až vkvětnu.

Medvědi se vyskytují ive volné přírodě ve Zlínském kraji, jedná se však ojiný druh, a to omedvěda hnědého. „Stěhují se sem ze Slovenska. VBeskydech jich podle našich odhadů nyní žije asi pět. Na Slovensku je jich osm set,“ uvedl odborný garant programu Ochrana velkých šelem Českého svazu ochránců přírody Ludvík Kunc. Dodal, že těchto největších evropských šelem stále přibývá.

Zimní spánek umedvěda hnědého není pravý. „Často se probouzí a jde hledat potravu,“ vysvětlil Kunc. Tento druh podle něj nejčastěji zimuje na klidných a suchých místech. „Najde si například skalní dutinu nebo si sám vyhrabe jámu, kde pak odpočívá,“ upřesnil odborník.