Brad a Pit, jak mláďata pojmenovali kmotři Dana Morávková a Honza Čenský, dovádí v prostorném ostrovním výběhu a svými zábavnými kousky baví všechny návštěvníky zoo. Osmičlenná tlupa obývá ostrov uprostřed jezírka plameňáků růžových v africké oblasti zoo. Společná expozice plameňáků a lemurů je v rámci českých zoo unikátní. Návštěvníci zde mohou obdivovat zvířata, která se i ve volné přírodě vyskytují ve stejné oblasti, konkrétně na Madagaskaru. (ex)

Zajímavosti o lemurech:

Domovem lemurů kata je jižní část ostrova Madagaskar. Umí výborně šplhat, skvěle zvládají i skoky ve větvích stromů. Jsou to velcí milovníci sluníčka a ve sluneční lázni si přímo libují.

Především dopoledne je návštěvníci zlínské zoo mohou zahlédnout, jak se vyhřívají v poněkud zvláštní pozici. Lemuři leží na hřbetě či sedí opřeni o kmen stromu a všechny čtyři končetiny mají široce roztažené. Katy žijí v tlupách o 3 až 20 jedincích. Jádro tvoří dospělé samice, které jsou nadřazené samcům a mezi kterými existuje hierarchické pořadí.

Samice rodí po březosti 134 -138 dní 1 – 2 mláďata. Zpočátku je nosí na hrudi, později na hřbetě. Na jejich jídelníčku dominuje ovoce a zelenina, příležitostně si pochutnají i na hmyzu.

Ve zlínské zoo dostávají směs nejrůznějšího ovoce (hrozny, broskve, mango, banány) a zeleniny (mrkev, okurky, rajčata, nejoblíbenější je červená řepa), jako doplněk potravy pak slouží vařené kuřecí maso, tvaroh, ovesné vločky a vařená rýže.

Zajímavosti o plameňácích:

Plameňáci patří mezi nejpůvabnější zástupce ptačí říše. Ve volné přírodě plameňáky růžové najdeme v Africe, na Madagaskaru, v Asii, ale i v Evropě ve Španělsku, jižní Francii a na Sardinii. Dokonce jednotliví plameňáci růžoví jsou občas pozorováni v České republice. Obývají mělká jezera a laguny se slanou vodou, adaptují se však i na sladkovodní mělčiny.

Plameňáci získávají potravu při brodění v mělčinách. Nohama víří bahno u dna a pomocí zobáku sbírají drobné měkkýše, korýše, larvy a různé řasy. V zoo dostávají speciální granule a sušené korýše, které nahrazují přírodní potravu. Jsou to společenští ptáci, hnízdí v obrovských koloniích. Hnízda jsou kužely z bahna vysoké kolem 45 cm.

Samice kladou většinou jediné vejce, o které po dobu 1 měsíce pečují oba rodiče. Mláďata jsou od dospělých rozeznatelná na první pohled. Jejich peří má šedou barvu, stejně tak i jejich nohy a zobák. Typické zabarvení dospělých získají až v druhém roce života. V zajetí se dožívají až 50 let.