Záchranáři už totiž v minulosti několikrát v zoo zasahovali, a proto se mimo likvidaci ohně učili odborně odchytávat a manipulovat se vzácnými zvířaty.

Krátce před desátou hodinou dopoledne dostali hasiči hlášení, že začalo hořet v areálu zoo Lešná. Tím bylo zahájeno cvičení, jehož námětem byla záchrana koní a ptáků ustájených v jednom z pavilonů.

„Při simulovaném požáru se také fingovaně zranil jeden ze zaměstnanců, kterého hasiči nalezli v jedné z kójí, když prozkoumávali prostory pavilonu. V dýchacích přístrojích muže naložili na nosítka a vynesli ven. Okamžitě byl předán do péče zdravotníka, který mu poskytl první pomoc,“ přiblížil průběh cvičení mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Pak čekala záchranáře další těžká zkouška. Museli vyvést ze stájí koně a zachránit i ptáky. „Zde jsme absolvovali odbornou instruktáž o správném odchytu zvířat a manipulaci při jejich transportu do bezpečí. Kromě koní a ptáků se hasiči seznámili i s manipulací s velkými zvířaty, včetně žiraf,“ uvedl mluvčí.

Podle něj je takové podobné cvičení pro hasiče důležité. „V minulosti už jsme několikrát v zoo zasahovali. V živé paměti máme stále požár v teráriích plazů a varanů nebo záchranu ruky malého chlapce z automatu na krmení,“ připomněl Mitáček.