O mimořádnosti chovatelského úspěchu svědčí i ta skutečnost, že za uplynulých 12 měsíců se na celém světě vylíhlo pouze 11 mláďat jeřába bradavičnatého, v kontinentální Evropě to bylo jen naše mládě.

Zoo Zlín chová jeřáby laločnaté od roku 1999. Ač to na první pohled nevypadá, sestavit vhodný chovný pár může být totiž záležitost i několika let. Jeřábi jsou monogamní ptáci, své partnery si vybírají takřka jako lidé. Na první mládě zlínští chovatelé čekali až do roku 2013. Odchovaná samička byla nejen prvním mládětem v historii zoo, ale také v České republice a na Slovensku. Rodiče se však odmítli o ni starat, proto se zoo poprvé pokusila o zcela bezkontaktní umělý odchov.

„Chovatelé k mláděti vstupovali v převleku, který imitoval dospělého jeřába. Krmili jej loutkou připomínající hlavu jeřába. Bylo totiž důležité co nejvíce omezit osobní kontakt s malou samičkou a zabránit její fixaci na lidi,“ vysvětlil zoolog Václav Štraub. Úspěch se dostavil, samička se zdárně zapojila do chovu v pražské zoo.

MITAS v Otrokovicích. Ilustrační foto
Odbory zlínského Mitasu vyhlásily na 11. dubna několikahodinovou stávku

V letošním roce chovatelé zvolili takřka přirozenou inkubaci vajec přímo pod rodiči. „Jeřábi si během Vánoc udělali hnízdo v husté vegetaci ve venkovní voliéře. Dvě třetiny inkubace jsme do ničeho nezasahovali. Po zjištění, že obě vejce jsou oplozená, jsme začali vejce pod rodiči střídat. Vždy jedno jsme jim ponechali a druhé inkubovali v líhni,“ upřesnil zoolog Štraub. V době líhnutí však venkovní teploty klesaly k -20° C. Časté kontroly vajec mohly vést k podchlazení embrya, proto obě vejce byla umístěna do líhně.

„Mláďata se vylíhla prakticky ve stejnou dobu. Odchovný box jsme vybavili fotografiemi dospělých jeřábů, chovatelé v kostýmu jeřába opět krmili mláďata speciální loutkou. Bohužel od začátku starší mládě napadalo mladší. Oddělili jsme jej průhlednou přepážkou, přes veškerou péči chovatelů mládě po 10 dnech uhynulo,“ doplnil Štraub. Silnější starší mládě však dobře prospívalo, po 14 dnech jej ošetřovatelé přemístili do krytého boxu k rodičovskému páru. Rodiče mládě sice již nepřijali, pro mladého jeřába je však kontakt s dospělými ptáky nesmírně důležitý. V současné době tříměsíční jeřáb obývá výběh sousedící s výběhem rodičů. Chovatelé se stále několikrát denně „strojí“ do kostýmu jeřába a pečují o mládě. Mladý jeřáb spořádá velké množství hmyzu, myší, ryb a speciálních granulí.

Cena Salvator 2012
Hrdinové Ceny Salvator čekají na hlasy