V Evropě chová tapíry čabrakové 21 zoologických zahrad, populace čítá 45 jedinců.

„Za uplynulých 12 měsíců se však podařila odchovat pouze tři mláďata, zlínské je v pořadí čtvrté. Skutečně se tak jedná o významný chovatelský úspěch,“ uvedla hlavní zooložka Markéta Horská.

Sloni ve zlínské zoologické zahradě Lešná, 11. srpna 2022
Návštěvnický rekord i řada odchovů. Zoo Zlín hlásí nejlepší rok v historii

Matkou mláděte je dvanáctiletá samice Nadira, která do Zlína přicestovala v červenci 2013 ze zoo v Edinburgu. Devítiletý otec Baru pochází z Lipska, ve zlínské zoo žije od března 2014.

„V současné době se o něj starají kolegové ve francouzské Zoo Lyon. Zpět do Zlína se vrátí po dokončení rekonstrukce ubikace tapírů,“ vysvětila Markéta Horská. Nadira své první mládě, samičku, porodila v roce 2016. Následoval sameček v roce 2018 a poté samička v roce 2019. Všechna tři mláďat již zlínskou zoo opustila a svůj nový domov našla v evropských zoo.

Chov tapírů čabrakových má ve zlínské zoo dlouhou tradici.

„Poprvé je návštěvníci mohli obdivovat v roce 1978, o tři roky později se zde tapířímu páru dokonce narodilo i mládě,“ připomněla mluvčí zoo Romana Mikešová.

Chov tapírů čabrakových byl následně ukončen v roce 1984. Zpět se vrátili až téměř po 30 letech v roce 2013, kdy byla v asijské oblasti zoo otevřena expozice pojmenovaná Hala-Bala.

„Získat pro zlínskou zoo tato vzácná zvířata bylo velmi obtížné. Představovalo to dva roky usilovné práce a jednání. Navíc sestavit harmonický pár může být poměrně náročná záležitost. Jsme proto opravdu rádi, že v našem případě se to povedlo a že nyní slavíme narození již čtvrtého mláděte,“ zdůraznila Markéta Horská.

Při narození váží deset kilo

Tapír čabrakový je největším druhem tapíra, dospělí jedinci mohou vážit až 300 kilo. Jeho domovinou jsou subtropické a tropické pralesy jihovýchodní Asie.

„Téměř vždy se vyskytuje v blízkosti vodních toků, umí výborně plavat. Skvěle se také potápí, dokáže chodit po dně řeky jako třeba hroši. Výrazné černobílé zbarvení srsti může připadat nápadné, v pralesním prostředí však dokonale rozbíjí siluetu těla a skvěle tapíra maskuje,“ dodala Mikešová.

Slavnostní otevření Jaguar Trek v ZOO Lešná.
Ve zlínské zoo uhynul jaguár Danny. Chovatelé byli v šoku

Tapíři jsou vegetariáni, živí se pouze rostlinnou potravou. Mládě přichází na svět po třináctiměsíční březosti, při narození váží kolem 10 kilo.

„První měsíce svého života se živí mateřským mlékem, zkouší však i potravu dospělých. Coffee tak už nyní ochutnává vitamínové granule, jablka, mrkev nebo rajčata. Je vitální, zdravý, váží už 20 kilogramů,“ přiblížila chovatelka Marcela Čechová. Mládě s matkou zůstává osm měsíců, pohlavně dospívá ve věku tří až čtyř let.

Je jich posledních pět tisíc

Ve volné přírodě tapíři čabrakoví patří mezi ohrožená zvířata. „Každé narozené mládě je proto významnou událostí. Odhaduje se, že v současnosti zbývá posledních pět tisíc jedinců přežívajících v Barmě, Thajsku, Malajsii a na Sumatře. Na vině je především těžba exotického dřeva a přeměna deštného pralesa na zemědělskou půdu, například na plantáže palmy olejné,“ uzavřela Romana Mikešová.