Naštěstí se jednalo o planý poplach.

„Zhruba dvakrát do roka se stane, že zubní pohotovost v KNTB nefunguje, je to ale spíše výjimečný stav,“ uvedla tisková mluvčí Dana Lipovská.

Problém je, že stomatologové, kteří působí na zubní pohotovosti v Krajské nemocnici Tomáše Bati, jsou soukromí lékaři a nespadají tedy pod vedení KNTB.

„Ordinace pro zubní pohotovost je v nemocnici k dispozici privátním stomatologům,“ potvrdila tisková mluvčí.

V reálu je to tedy tak, že soukromí lékaři si vedou rozpis služeb a na pohotovosti se střídají. Pokud ale někdo z nich „vypadne“ (třeba onemocní), nemusí za sebe shánět náhradu a ani ho k tomu nikdo nemůže nutit.

„KNTB nemá žádné zákonné prostředky k tomu, aby zajistila personální obsazení zubní pohotovosti,“ doplnil primář Jozef Macko.
Do budoucna by se situace mohla změnit.

„Trochu s tím máme problémy a stav na zubní pohotovosti ve Zlíně není ideální. Rádi bychom jednali o lepším fungování pohotovosti,“ uvedl předseda stomatologické komory Petr Drbal.

Další vývoj bude záležet nejen na novém vedení KNTB, ale zejména na postoji Zlínského kraje, který je zřizovatelem nemocnice.

„O zabezpečení stomatologické pohotovosti budeme jednat s okresními stomatologickými komorami v tomto roce tak, aby systém byl stoprocentně funkční,“ ubezpečil hejtman Jiří Čunek.

MARCELA KANIOVÁ